Xebia Academy is also available in EnglishSwitch to English
Close

Quality Software Delivery Upskill Programma

Bereid je voor op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige software die je organisatie continu vooruit helpt. Upskill je team nu!
Heb je vragen?
Bel ons, chat of word teruggebeld voor meer informatie over dit artikel, een training, of een trainingsoplossing op maat.

Constante delivery van hoogwaardige software

Hoogwaardige software leveren kan uiteenlopende dingen betekenen voor verschillende rollen en mensen binnen een organisatie. Kwaliteit heeft niet alleen betrekking op jouw product of software. Kwaliteit wordt namelijk ook enorm beïnvloed door het gehele software delivery proces.

Voor het ene bedrijf betekent hoge kwaliteit misschien nul bugs, terwijl het voor een andere organisatie misschien wel betekent dat ze snel nieuwe functionaliteiten kunnen leveren. Vaak is een combinatie van deze zaken gewenst. Daarom is het van belang dat elke organisatie hun gewenste kwaliteitsniveau definieert en organiseert. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten jouw teams zich bewust zijn van de verschillende beschikbare denkwijzen en methodes.

Ons Upskill programma biedt jouw verschillende teams deze perspectieven, methodes en tools. Software van de hoogst mogelijke kwaliteit ontwikkelen en leveren wordt hiermee voor iedereen haalbaar; schitterende software die je organisatie continu vooruit helpt.

Investeren in technologie betekent ook investeren in je mensen

Investeren in je softwareontwikkeling draait niet alleen om technologie. Ja, natuurlijk moeten jouw teams in staat zijn om goede code te schrijven, moeten ze kunnen werken met geselecteerde frameworks en paradigma's in software architectuur begrijpen.

Duurzame ontwikkeling van software vraagt echter om meer dan alleen aandacht voor de technologie. Als je een succesvolle oplevering wilt, moet je ervoor zorgen dat de functie overeenkomt met de vereisten en de software delivery je belangrijkste customer journeys niet in de weg zit.

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten jouw teams zich eerst de middelen en methoden eigen maken om de juiste requirements te achterhalen. De volgende stap is dat jouw teams validatie- en verificatieprocessen kunnen automatiseren. Tot slot moeten teams toezicht op de productie houden om te controleren of alles gaat en werkt zoals zou moeten. Ons Upskill Programma is daarom bovenal een investering in mensen.

Flexibele leerportfolio’s voor teams en individuen

Ons Upskill Programma biedt jouw organisatie en teams de noodzakelijke handvatten om te bepalen wat kwaliteit voor jullie betekent. We helpen jouw teams software te ontwikkelen met de hoogst mogelijke kwaliteit door onderlinge raakvlakken te vinden in zowel terminologie als in aanpak.

Onze aangeboden trainingen in het traject zijn geschikt voor zowel complete teams als individuele teamleden. Ongeacht je functie - of je nu een Developer, Software Engineer, QA Engineer, Tester, Business Analist of een Product Owner bent - alle trainingen leveren waardevolle inzichten en methoden die jij weer kunt gebruiken om je functie beter in te vullen. En het beste van dit alles is dat we het leerprogramma aan individuele wensen kunnen aanpassen.

We bieden de verschillende trainingen aan in het Nederlands of in het Engels. Op een van onze trainingslocaties in Amsterdam of Hilversum, of op jouw gewenste locatie, zoals je eigen kantoor. Werken je teams veel op afstand? Online training of blended learning - een mix van on- en offline vormen - behoren ook tot de mogelijkheden.

Quality Software Delivery Learning Journey | Xebia Academy

Het Delivery Upskill Programma in een notendop

Wij - Xebia Academy en Qxperts - nemen de software delivery levenscyclus als de basis van het upskill leerproces. Dit is de manier hoe we kwaliteit brengen in elke stap van de cyclus; van verkenning tot aan uitvoering. In elke fase van het proces stellen we methodes voor om zowel teams als individuele teamleden te helpen bewuste keuzes te maken om het gewenste kwaliteitsniveau te realiseren. Onze unieke aanpak stelt teams in staat om de juiste software op de juiste manier te ontwikkelen.

Waar te beginnen met het Upskill Programma?

Er is geen goed of fout moment om te beginnen met het Upskill Programma. Je kunt in elke fase van het project beginnen, afhankelijk van de behoeftes van je organisatie.

Op basis van onze ervaring stellen we wel de volgende startpunten voor om een goede basis te leggen waarop je andere competenties kunt leren. Organisaties die deze methoden hebben omarmd, leveren sneller software en met hogere kwaliteit. Doer dus je voordeel mee.

Test-Driven Development (TDD)

Is het moeilijk je software te testen? Vind je veel fouten over (business) logica tijdens productie? Als dat het geval is, start dan met Test-Driven Development. Deze training helpt je bij het valideren en verifiëren van je software en ondersteunt ook een beter softwareontwerp.

Behavior-Driven Development (BDD)

Een gemeenschappelijk inzicht in de vereisten en een manier om deze als duidelijke scenario’s en voorbeelden te implementeren zijn cruciaal om zeker te weten dat de ontwikkelde functies overeenkomen met de eisen vanuit de business. Behavior-Driven Development (BDD) geeft je methoden en technologieën om het verschil tussen de taal en verwachtingen tussen business en IT te overbruggen. Dit is de reden dat BDD een goede springplank is voor automatisering en het documenteren van functionaliteiten.

Een introductie van onze trainingen

Op dit moment bieden we de volgende trainingen aan. Samen vormen ze ons Software Delivery Upskill Programma. Uiteraard is het mogelijk om de modules op maat te maken, te combineren, en aan te passen aan je specifieke behoeften.

Omdat onze trainers ook werkzaam zijn als consultants - met een schat aan kennis en hands-on ervaring - leren we je niet alleen de theorie over hoe je dingen moet aanpakken, maar geven we ook support om deze theorie in de praktijk toe te passen. Zo halen we gezamenlijk het maximale uit de trainingservaring.

Testing in een agile wereld

In hedendaagse, flexibele, Agile softwareontwikkeling mag testen niet achterblijven. Dit vereist een nieuwe mentaliteit en benadering.

Wij bespreken verschillende situaties zodat je beter snapt hoe je deze nieuwe mindset het beste toepast. Je leert hoe Agile werken eruit ziet, wat het proces inhoudt en wat dit dan weer betekent voor je dagelijkse taken als een Agile tester.

Wat ga je leren:

 • Strategically drive development using executable and manual tests.
 • De waarde van holistisch testen als team, inclusief automatisering.
 • Hoe continu bij te dragen aan elke iteration and release cycle.
 • Het afronden van testactiviteiten in korte iteraties.
 • Gezonde testautomatisering.
 • Strategisch ontwikkeling aanjagen met uitvoerbare en handmatige tests.

EventStorming Foundation

Een probleem oplossen gaat veel makkelijker als we op een actieve manier samenwerken om nieuwe inzichten te krijgen. Een breed scala aan tools is beschikbaar om dit te bereiken. Helaas duurt het vaak lang deze tools onder de knie te krijgen, wat betekent dat de meeste disciplines hun eigen tool(s) hebben om mee te werken.

Om dit op te lossen, is het nodig om visueel, actief en samenwerkend leren te stimuleren tussen verschillende disciplines. Alleen op deze manier creëren we een gedeelde taal tussen business en IT en elimineren we overbodige rompslomp door de vele overdrachten in het requirements engineering proces te verwijderen.

Wat ga je leren:

 • Waar EventStorming doeltreffend kan zijn.
 • De verschillende EventStorming formats.
 • EventStorming-concepten als event, action, hotspot, system, business rule, constraint, information en policy.
 • Wat Deliberate Discovery is en hoe dit jouw team helpt.
 • Hoe EventStorming je helpt bij problemen uit de praktijk.
 • Hoe je een bedrijfsproces ontwerpt en modeleert met EventStorming.
 • Het gebruiken van EventStorming om een gedeeld inzicht te krijgen in huidige knelpunten als organisatie of team.
 • Hoe je EventStorming kunt combineren met andere tools, zoals Behavior Driven Development (BDD) / Specification by Example.

Test-Driven Development (TDD)

Deze eendaagse hands-on training - in zowel Nederlands als Engels - stelt softwareontwikkelaars in staat om de flow van correcte Test-Driven Development (TDD) te leren, te oefenen en te ondervinden. Hiermee verlaag je de ontwikkelingskosten, verhoog je je creativiteit, creëer je efficiënte en goed opgebouwde code, en krijg je bewijs dat je code werkt zoals deze bedoeld is.

Wat ga je leren:

 • Hoe je moet denken in (test)scenario’s.
 • Hoe TDD de kwaliteit van je geschreven code verbetert.
 • Hoe je de Time to Market verkort.
 • Hoe je de feedbacktijd tijdens de onwikkeling verbetert .
 • Hoe effectieve tests te schrijven en deze tests te gebruiken om de code en het design te verbeteren.
 • Hoe testen toe te passen om kwaliteit te borgen.

Behavior-Driven Development (BDD) / Specification by Example

Wil je de samenwerking verbeteren, de vereisten duidelijker opstellen en zorgen dat er in alle fases van het softwareontwikkelingsproces wederzijds begrip is? Kom meer te weten over Behavior-Driven Development (BDD) / Specification by Example.

Het aanscherpen van stories kan een uitdaging zijn. Vaak maken teams in hun sprints mini handovers waarbij het verfijnen, ontwikkelen en testen als aparte activiteiten gezien worden, ook nog eens uitgevoerd door verschillende personen. Onze eendaagse training zal je helpen om beter met elkaar samen te werken.

Wat ga je leren:

 • Het beter organiseren van je refinements in effectieve workshops.
 • Waarom gezamenlijke specificatie workshops onmisbaar zijn.
 • Hoe je deze workshops het beste kunt uitoefenen en faciliteren.
 • Hoe je beter aan refinementsessies kunt deelnemen en organiseren.
 • Om te refinen op basis van Specification by Example / BDD.
 • Om een uitvoerbare visie op productmogelijkheden te leveren met behulp van voorbeelden.
 • Hoe je Example Mapping kunt toepassen.
 • Het verbeteren van je User Stories.
 • Hoe je je stories het beste kunt splitsen om maximale businesswaarde te leveren en je sprints af te ronden.
 • Hoe je je User Stories in realistische scenario’s kunt opsplitsen.
 • Hoe je deze scenario’s gebruikt als input voor je tests, ontwikkeling en documentatie.
 • Het verbeteren van de communicatie.
 • Het anders opschrijven en communiceren over je acceptatietests.
 • Het schrijven van de requirements in een duidelijke, ondubbelzinnige en eenduidige taal.
 • Beter communiceren met al je stakeholders; van refinement tot oplevering.

End-2-end testing met Cypress

Dit is de trainingsmodule voor iedereen die meer wilt weten over Cypress. Een training die je leert hoe je met Cypress werkt en hoe je het op de juiste manier gebruikt binnen je softwareontwikkelingstraject.

Als je merkt dat je tests slagen of falen zonder duidelijke oorzaak, of als je UI-testen duur uitpakken and moeilijk te onderhouden, dan is Cypress de oplossing. Cypress maakt het je makkelijk om snel en eenvoudig betrouwbare tests te schrijven. In slechts één dag leer je hoe je dit hulpmiddel correct gebruikt en verwerf je de kennis en skills om het geleerde direct toe te passen op je eigen projecten.

Wat ga je leren:

 • De basis van de Cypress client en CliRunner.
 • Het vanaf de grond af aan opzetten en configureren van nieuwe Cypress-projecten.
 • Het schrijven van goed gestructureerde en goed te onderhouden Cypress web- en integratietests.
 • Gebruik maken van basis en gevorderde Cypress-functionaliteiten.
 • Het maken van validaties op elementen en het gebruik van herbruikbare functies.
 • De vaardigheid om mocking en stubbing toe te passen.
 • Skills om je tests te debuggen.
 • Het integreren van je Cypress-tests in een CI-oplossing.
 • Rapporteren en monitoren met behulp van de dashboardfunctionaliteit.
 • Je tests zo inrichten dat ze eenvoudig te gebruiken zijn als communicatiemiddel met je stakeholders.
 • Duidelijke resultaten te produceren om waardevolle feedback aan je stakeholders te geven.

Agile Threat Modeling (Risk Storming, Pre-mortems)

Het overkoepelende thema van deze training is het op tijd herkennen van risico’s. Je leert hoe hackers naar je systeem kijken en welke technieken ze gebruiken om het te kraken of er misbruik van te maken. Samen focussen we ons op het signaleren van risico’s en op het leren omgaan met potentiële aanvallen. Met deze kennis wordt je eigen software beveiligen een stuk makkelijker!

Wat ga je leren:

 • Beveiligingsrisico’s opsporen tijdens de verandering van Epic naar User Stories.
 • Herkennen van mogelijke risico’s tijdens elke finetune-fase.
 • Prioriteren van veiligheidsrisico's en risicobeperkende maatregelen.
 • Maken van Security User Stories en deze direct opnemen in de Backlog.
 • Herkennen van risico’s die een impact kunnen hebben op functionaliteit.
 • Identificeren van een breed scala aan risico’s (zoals de OWASP top 10).
 • Vaststellen van risicobeperkende maatregelen en verbeteren van de beveiliging van toekomstige releases.

End-to-End Testing met Playwright

Playwright is een nieuw test-automatiseringsraamwerk gebouwd voor cross-browser en cross-platform webautomatisering. Het belooft een van de populairste automatiseringstools voor webtesting te worden, doordat dat duurzaam, capabel, betrouwbaar en snel is.

Met Playwright leer je de kwaliteit van de software die je levert te verbeteren. Tijdens de eendaagse training ervaar je wat Playwright onderscheidt van andere web testtooling. Na de training weet je hoe je Playwright kan opzetten en integreren in jouw eigen webtest-projecten.

Wat ga je leren:

 • Playwright in te stellen in een nieuwe of bestaande codebase.
 • Jouw eerste cross-browsertest te schrijven.
 • DOM-selectors te gebruiken om krachtige assertions te schrijven.
 • Efficiënt jouw tests te debuggen.
 • Apparaten te emuleren.
 • Tests automatisch te genereren.
 • API-tests te schrijven.
 • Playwright uit te voeren in jouw pipeline.
 • 'Authenticate once' tests te schrijven.
 • Paralelle tests te schrijven.
 • Parameters toe te voegen aan jouw test.
 • Tests te schrijven voor visuele regressie.
 • Fixtures te maken om codeduplicatie te minimaliseren.
 • Globale setup en teardown te schrijven.
Onze trainers
contact-us

Contact opnemen

Ons team staat voor je klaar

Stuur ons een bericht! →

Of bel +31 (0)20 760 9844